Тваринництво

Рівень мікотоксинів у кормах продовжує зростати – дослідження

Останнє глобальне дослідження рівня мікотоксинів у кормах показало тривожну тенденцію: їхній вміст продовжує зростати. Згідно з даними щорічного дослідження dsm-firmenich, проведеного у 95 країнах на основі 28 400 зразків, у 2024 році рівень усіх основних мікотоксинів – афлатоксину, зеараленону, вомітоксину, фумонізинів, Т-2 токсину та охратоксину А – зріс як за поширеністю, так і за концентрацією.

Про це інформує PigUA.info з посиланням на pigprogress.net.

У порівнянні з 2023-ім роком рівень загрози збільшився в Центральній Європі, на Близькому Сході та в Північній Африці. Найвищий рівень мікотоксинів зафіксовано у Північній та Центральній Америці, Південній Азії, Китаї та Тайвані.

Крім того, 70% зразків містили більше одного мікотоксину, ще у 20% зразків був виявлений хоча б один мікотоксин, і лише 10% не містили токсичних речовин.

Ризик забруднення кормів різними мікотоксинами варіюється залежно від регіону, але частіше за все виявляється одночасне забруднення кількома токсинами.

  • Північна Америка: в 73% зразків кукурудзи виявлено високий рівень DON (>1000 ppb), а у 68% зразків – фумонізини (>3990 ppb).
  • Центральна Америка: у 98% зразків кукурудзи зафіксовано фумонізини (>5180 ppb), а 95% зразків готових кормів містили більше одного мікотоксину.
  • Азія: у 85% зразків виявлено фумонізини (>3450 ppb), а афлатоксини були у 57% зразків (28 ppb).

Експерти зазначають, що наявність мікотоксинів ставить під загрозу здоров’я тварин, їхню продуктивність і стійкість аграрного сектору.

З огляду на зростання рівня забруднення, контроль мікотоксинів і запровадження комплексних заходів безпеки мають стати пріоритетом для всіх учасників аграрного ринку.

Раніше було названо контрольні точки в боротьбі з мікотоксинами в кормах. Раніше повідомлялося, як контролювати мікотоксини на птахофермі.