Агрономія

Як водоспоживання рослин пшениці озимої залежить від попередника, – дослідження

Як водоспоживання рослин пшениці озимої залежить від попередника, – дослідження

Результати досліджень ДУ Інститут зернових культур НААН показали, що умови зволоження, які створювалися після різних попередників, зумовлювали значну відмінність у водоспоживанні рослин пшениці озимої вже на початку їх розвитку, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Так, за час осінньої вегетації найбільші витрати вологи посівами спостерігали на ділянках після чорного пару, які становили в середньому 46,2 мм і перевищували за цим показником посіви озимини після гороху та соняшнику відповідно на 8,8 та 15,2 мм (табл. 1).

Насамперед це пояснюється початковими запасами доступної вологи в ґрунті на час сівби пшениці озимої після цього попередника, які забезпечили одержання своєчасних сходів і подальше накопичення порівняно потужної надземної маси рослин перед зимівлею.

Однак за роками витрати вологи рослинами пшениці озимої за період осінньої вегетації варіювали в доволі широкому діапазоні, зокрема на ділянках після чорного пару – від 8,9 до 80,7 мм; після гороху – від 4,9 до 85,7 мм; після соняшнику – від -6,1 до 67,7 мм.

Звичайно, таке водовитрачання посівами озимини залежало не лише від кількості вологи, що лишалася після того чи іншого попередника, а й від погодних умов осіннього періоду — передусім температури повітря й опадів, які зумовлювали не лише витрати на транспірацію та фізичне випаровування з ґрунту, а й сприяли її інтенсивному поповненню, як це було восени 2017 року, коли перед зимівлею на полях після соняшнику спостерігали тимчасовий надлишок вологи в ґрунті.

Довідка

Наукова робота тривала протягом 2017/18–2021/22 вегетаційних років (в. р.) на Синельниківській селекційнодослідній станції в сівозміні лабораторії агробіологічних ресурсів озимих зернових культур Інституту зернових культур НААН. У досліді вивчали пшеницю озиму різних сортів, переважно степового екотипу, яку висівали після трьох попередників: чорного пару, гороху та соняшнику. Технологія вирощування – загальноприйнята для північної частини Степу України.

Раніше повідомлялося, як обсяг накопиченої вологи за осінь-зиму на посівах озимої пшениці залежить від попередника.