Туреччина активно купувала український цукор

Після заборони експорту до ЄС у другій половині 2024 року, українські виробники активно реалізовували цукор.
Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише директор НПЦ «Цукробурякового виробництва», член комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський.
За його словами, до осені 2024 року світові ціни на цукор були доволі високими, зокрема, на лондонській біржі вартість тонни солодкого продукту становила 550 дол. Тож українські цукровари не чекали на відкриття ринку Євросоюзу й починаючи з вересня розпочали активний експорт у країни, що давали необхідну маржинальність таких поставок.
Фахівець уточнив, що на Світовому ринку основними країнами-покупцями українського цукру були країни MENA (Близького Сходу та Північної Африки) – загалом туди експортували 37% від загального обсягу.
«Доволі неочікуваним лідером з купівлі українського цукру стала Туреччина – доля солодкого продукту до цієї країни становила 16% від загального експорту. Далі йдуть Лівія (12%), Камерун (8%), Північна Македонія (7%), Сомалі (6%), Ліван та Ізраїль (по 5%) та Шрі-Ланка (4%)», – зазначив Олександр Коротинський.
Він додав, що притримувати експортні партії в очікуванні відкриття ринку ЄС з 1 січня 2025 року оператори ринку не стали.
«Зараз ринок ЄС знову відкрився для українських експорерів. До того ж у МінАПК розподілили квоти між 21 заводами пропорційно фактичним обсягам виробництва цукру за вересень – грудень 2024 року. Тож у перший місяць 2025 року експортні потоки до країн Євросоюзу активізувались», – підсумував Олександр Коротинський.
Нагадаємо, Україна на 17% збільшила експорт цукру.