Ціни на овочі демонструють різноспрямовані тенденції

У лютому 2025 року в Україні спостерігається значне коливання цін на різні овочі, що обумовлене кількома факторами.
Про це йдеться у щомісячному моніторингу цін на продукти від Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
Для більшості культур, зокрема ріпчастої цибулі, картоплі, моркви, огірків, помідорів, буряків та капусти, ключовими причинами зміни цін є зменшення пропозиції високоякісної продукції, скорочення запасів через завершення продажу продукції з сховищ або несприятливі погодні умови під час збирання врожаю. Крім цього, зберігається високий попит від гуртових компаній і роздрібних мереж, що також впливає на підвищення цін. У деяких випадках зростання цін на певні продукти зумовлене сезонними факторами, наприклад, обмеженою пропозицією місцевих тепличних огірків або змінною ситуацією на імпортному ринку, як у випадку з помідорами. Загалом, поєднання зменшення пропозиції та зростання попиту призводить до підвищення цін на овочі, зокрема на моркву, капусту, буряки та картоплю, водночас ціни на деякі імпортні продукти (наприклад, помідори) продовжують знижуватися через слабкий попит та збільшення імпортної пропозиції.
Динаміка цін на продукти для приготування борщу:
- капуста подорожчала на 68,8%, за місяць – на 18%;
- буряк за рік зріс у ціні на 32,5%, а за місяць – на 8,3%;
- картопля подорожчала на 30,9% за рік, але за місяць впала на 5,3%;
- морква за рік додала 147,4%, а за місяць – 9,8%;
- цибуля за рік подешевшала на 8,1%, а за місяць – на 7%;
- томатна паста за рік подорожчала на 6%, а за місяць – на 1,6%;
- олія за рік зросла в ціні на 32,7%, а за місяць – на 11,5%;
- свинячі ребра за рік подешевшали на 4,3%, а за місяць ціна не змінилася.
Вартість 3 л борщу за традиційним рецептом за рік зросла зі 151 до 163 грн.
Читайте також: Овочівник спрогнозував перевиробництво «борщового набору»