Олія та тваринні жири обіймають майже 20% у структурі товарів з високою доданою вартістю

Високий потенціал сфери переробки сільськогосподарської продукції використовується ще далеко не повністю.
Про це повідомляє пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
За словами віце-президента Національної академії аграрних наук України – в.о. директора ННЦ, академіка НААН Юрія Лупенка, частка валової доданої вартості виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів складає лише 5 %.
В її структурі домінують:
· виробництво олії та тваринних жирів (19 %),
· м’яса та м’ясопродуктів (16 %),
· напоїв (13 %).
При цьому частка перероблення та консервування фруктів і овочів, виробництво борошномельної та круп’яної продукції, молочних продуктів, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів складає лише від 4 до 9 %, зауважив Юрій Лупенко.
Рівень переробки основних видів сільськогосподарської продукції підприємствами зберігається доволі низьким.
Найбільшим він є по насінню соняшника (69,3 %), м’ясу (61 %), молоку (39,3 %), а серед зернових культур – по гречці (29,3 %) та житу (23,6 %).
Втім, ще у 2020 році на переробних підприємствах перероблялося 98,9 % насіння соняшника, 55,9 % гречки, 35 % соєвих бобів, нагадав науковець.
Отже, Україна має потужний потенціал у сфері переробки агропродукції. Для його реалізації слід стимулювати розширення сфери переробки та збільшення обсягів виробництва агропродовольчих товарів, створивши тим самим умови для збільшення частки продукції з високим рівнім доданої вартості, підсумував Юрій Лупенко.
Нагадаємо, Україна має значний потенціал для подальшого розвитку переробки сільгосппродукції.