Тривале збирання врожаю спаржі виснажує рослини
Тривале збирання врожаю спаржі виснажує рослини і її подальша врожайність знижується. Щоб цьому запобігти, контролюють вміст цукрів у кореневій системі культури.
Про це повідомляє Super Agronom.
«Оскільки продуктивність спаржі визначається накопиченням цукрів, моніторинг цукрів у кореневій системі дозволить визначити як довго ми можемо збирати продукцію і коли необхідно припинити збирання, – пояснила Тетяна Івченко, докторка сільськогосподарських наук, завідувачка лабораторії генетики, генетичних ресурсів і біотехнології Інституту овочівництва і баштанництва.
Для цього використовується побутовий рефрактометр. Щоб провести дослідження, потрібно підготувати кореневі проби спаржі. Для цього потрібно викопати корені рослин на початку сезону збирання.
Крім того, методика дозволяє виявляти недоліки технології вирощування протягом сезону. Зокрема, якщо «списи» рослин стали не такими товстими як були на початку, це ознака того, що потрібно провести визначення вмісту цукрів.
Тетяна Івченко додала, що для аграріїв, які мають бажання вирощувати спаржу, в Інституті овочівництва і баштанництва підготували посібник, у якому описані всі основні елементи технології вирощування, а також передпродажної підготовки, тривалого і короткострокового зберігання продукції, характеристика перспективних гібридів.
Читайте також: Зменшення норм обприскування веде до забур’яненості спаржі