Валовий збір зерна на Буковині зріс майже на 5%
Аграрії Чернівецької області завершили збір сільськогосподарських культур. За оперативними даними, всіма категоріями господарств області зернові та зернобобові культури обмолочено на площі 115 тис. га, а валовий збір зерна становить 790,9 тис. тонн (у початково оприбуткованій вазі) за середньої врожайності 68,8 ц/га. Порівняно з попереднім роком, валовий збір зернових та зернобобових культур по всіх категоріях господарств області зріс майже на 5%, а урожайність – на 6,8 ц/га.
Про це інформує Управління агропромислового розвитку Чернівецької ОВА.
Зріст виробництва зернових культур відбувся за рахунок збільшення урожайності ранніх зернових культур (пшениці та ячменю). Також більше як у минулому році вироблено сої – майже на 22%, цукрового буряку – на 11%, картоплі – на 2%, овочів – на 4%, що в основному зумовлено розширенням їх посівних площ.
Зокрема, із загального виробництва зерна намолочено: пшениці – 198,4 тис. тонн, ячменю –115,4 тис. тонн, кукурудзи – 470,4 тис. тонн та 6,7 тис. тонн інших зернових і зернобобових культур.
Крім того, намолочено 45,9 тис. тонн соняшнику, 169,2 тис. тонн сої, 33,1 тис. тонн ріпаку, а також зібрано 290,9 тис. тонн овоче-баштанних культур та накопано 127 тис. тонн цукрового буряку і 681,4 тис. тонн картоплі.
Серед районів області найвищих показників урожайності зернових та зернобобових культур досягнули агропідприємства Чернівецького району.
За оперативними даними Мінагрополітики, урожайність сільгоспкультур на Буковині є вищою за середні показники урожайності в загальноукраїнському рейтингу областей. Зокрема, за урожайністю зернових та зернобобових культур, а також пшениці та ячменю область посідає 4 місце, цукрового буряку – 2, картоплі – 3, соняшнику та кукурудзи – 6, сої – 8.
Нагадаємо, очікуються рекордні площі посівів ріпаку у світі під урожай-2025.