Тваринництво

ФАО прогнозує зростання світовому виробництву м'яса в 2024 році

За прогнозами ФAО, світове виробництво м’яса в 2024 році сягне 373 млн тонн у перерахунку на забійну вагу, що на 1,4% більше, ніж попереднього року. Основні драйвери зростання ‒ збільшення виробництва м’яса птиці й великої рогатої худоби. Натомість обсяги виробництва свинини, за очікуваннями, дещо знизяться.

Про це пише PigUa.

Так, очікуване зростання виробництва м’яса птиці пояснюється високим споживчим попитом завдяки доступній ціні та сприятливим умовам виробництва, попри спалахи високопатогенного грипу птиці в окремих регіонах.

Збільшення виробництва яловичини пов’язане з рекордними обсягами забою ВРХ, головним чином у Бразилії, де зниження витрат на виробництво та стабільний глобальний попит на імпорт стимулюють зростання галузі.

Підвищення обсягів виробництва баранини прогнозується завдяки зростанню забійної пропозиції в Австралії після відновлення поголів’я овець й високого міжнародного попиту.

Незначне зниження виробництва свинина очікується головним чином через заходи в Китаї, спрямовані на обмеження зростання виробництва задля підвищення прибутковості галузі. Водночас у деяких країнах виробництво може зрости.

Після двох років скорочення обсягів світова торгівля м’ясом і м’ясопродуктами у 2024 році може досягти 41,9 млн тонн, що на 3,2% більше, ніж торік. Це зумовлене високим попитом на яловичину з боку США, де внутрішні запаси обмежені, а також підвищенням споживчого попиту в багатьох країнах на тлі пом’якшення економічних труднощів.

Попри збільшення пропозицій із боку провідних виробників, міжнародні ціни на м’ясо у 2024 році зростають. Це пояснюється сильним імпортним попитом, обмеженими внутрішніми запасами в окремих країнах, а також впливом спалахів хвороб тварин і геополітичних викликів на логістику.

Прогнози ФAO вказують на подальший розвиток глобального ринку м’яса, однак виклики, як-от епізоотії й економічні коливання, залишаються ключовими чинниками впливу на галузь у 2024 році.