Агрономія

«Агро-Регіон» відмовляється від оранки і рухається в бік ресурсоощадних технологій

«Агро-Регіон» відмовляється від оранки і рухається в бік ресурсоощадних технологій

Головний агроном Групи компаній «Агро-Регіон» Юрій Лисак взяв участь в агротурі на Середній Захід США і поділився висновками з побаченого. Зокрема, в компанії поступово відмовляються від оранки, а американський досвід використання технологій mini-till та strip-till допоміг зрозуміти, в якому напрямку краще рухатися.

Про це повідомили на сайті компанії.

Маршрут туру проходив Кукурудзяним поясом, по різних штатах, тож учасники мали змогу порівнювали технології, побачили плюси та мінуси різних підходів до живлення ґрунту, вивчали передові рішення, які сприяють збереженню родючості ґрунту та захищають довкілля, розповів Юрій Лисак.

За його словами, найбільше вразила тісна співпраця університетів та агровиробників. Зокрема при Університеті Пердью діє Agronomy Center for Research and Education, який є найбільшою дослідною станцією у штаті Індіана. Матеріально-технічна база дозволяє реалізовувати близько 180 дослідницьких проєктів, у яких беруть участь понад 80 науковців з 11 факультетів.

«Місцеві фермери довіряють результатам досліджень та рекомендаціям, які надають науковці. Такий симбіоз дозволяє збирати 15-16 т/га кукурудзи. І це не межа. Варто зазначити, що університет частково фінансується за рахунок агровиробників, зокрема на розвиток науки в середньому з одного гектара йде 5 доларів. Серед іншого при Університет Пердью діє овочеве господарство із овочами як закритого, так і відкритого ґрунту та автоматизованою вертикальною фермою, на якому працюють студенти, де одразу ж набувають практичного досвіду», 

– додає Юрій Лисак.

При цьому він зазначає, що одним з ключових орієнтирів у майбутньому є мінімізація обробітку ґрунту, збереження його структури та водночас покращення ефективності внесення добрив.

«Стратегія «Агро-Регіон» передбачає відхід від оранки. Американський досвід використання технологій mini-till та strip-till допоміг зрозуміти, в якому напрямку нам краще рухатися. Цікавим був досвід, як деякі аграрії самі розробляють та складають агрегати для смугового обробітку ґрунту»,

– каже Юрій Лисак.

Що стосується живлення ґрунту, то, за словами головного агронома, у Групі компаній з 2017 р. діють за принципом: спочатку нагодувати ґрунт, а далі ґрунт нагодує рослину. Зокрема тоді у Агро-Регіон перейшли на диференційоване внесення добрив, використовуючи американську модель живлення, адже аналізи ґрунту проводили в українські компанії, яка тестує ґрунт в американській лабораторії.

«Рослина має харчуватися через корінь, а не через листок. У США ми побачили, що фермери спочатку аналізують, яких елементів у ґрунті бракує і як їх рівень підняти до оптимального. І якщо сухі добрива (фосфор і калій) тут вносять виключно за результатами аналізу, то кількість азоту залежить і від калькуляції прибутку. Якщо ціни на кукурудзу високі, а ціни на добрива невисокі, то дають азот з надлишком з надією отримання більшої врожайності, і, навпаки, якщо ціна на кукурудзу невисока, а добрива дорогі – будуть вносити менше. Для цього в кожному університеті розроблені калькулятори азотного живлення, які базуються на дослідженнях університету даного регіону», 

– зазначає Юрій Лисак.

Нагадаємо, кукурудзу в ГК «Агро-Регіон» цього року зібрали з урожайністю 9,4 т/га.