Експерт розповів, як правильно заготовити живці винограду
Живці цікавих і перспективних сортів винограду можна укоренити з осені, щоб до весни мати саджанці винограду.
Як це робиться, у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» розповів відомий виноградар та селекціонер Анатолій Бачинський.
«Нарізають лозу винограду після перших заморозків, коли опаде листя, – написав він. – Живці мають бути добре визрілі, чисті, світло-коричневого кольору, без плям та пошкоджень. Визрівання лози можна перевірити рукою: якщо лоза тепла – вона визріла, якщо холодна – ні».
Стандартний черенок має 30-50 см довжини, на три-чотири вічка. На протилежному боці нижнього вічка обов’язково має бути обрізаний вусик. Зберігають приготовані живці так само, як і саджанці при температурі від 0…+5 ºC у льоху в піску.
«Два-три рази за зиму живці виймають, оглядають, протирають насухо і кладуть назад, – продовжив експерт. – Якщо живців небагато, особливо цінні сорти можна зберігати в холодильнику на нижній полиці, загорнувши у целофановий пакет».
Для знищення інфекції на лозі потрібно сполоснути живці у рожевому розчині марганцівки. Після просихання протягом 2-3 годин покласти на зберігання.
Читайте також: Експерт назвав ознаки здорового саджанця винограду