Польща – другий після Туреччини імпортер томатів і салатів в Україну
Сьогодні 60% імпортних тепличних овочів в Україні становлять помідори (близько 100 тис. т щорічно), 20% – огірки, 10% – перець, 10% – решта менш важливих для ринку овочів.
Про це йдеться в огляді ринку тепличної продукції для журналу «Садівництво по-українськи», складеному Євгеном Кузіним, аналітиком плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit.
За даними експерта, основним постачальником тепличної продукції в Україну залишається Туреччина – це 85% всього імпорту помідорів та огірків, 90% – кабачків і 2/3 імпорту – перців. На другому місці – Польща: до 10% імпорту помідорів і третина імпорту салатів. Далі йдуть інші країни ЄС плюс Грузія і Узбекистан, які є основними постачальниками тепличної зелені в Україну, закриваючи десь 80% цього імпорту.
Кузін також коментує подальше зниження обсягу українського ринку тепличних овочів за двома основними категоріями – помідори та огірки та одночасне збільшення частки імпортної продукції з початку війни.
«Якщо у 2021 році імпорт складав 25-30%, то у 2022-му між місцевою та імпортною продукцією склався повний паритет, – резюмує аналітик. – У 2023-2024 роках ситуація почала змінюватись на краще, але далеко не по всіх категоріях продукції і не так швидко, як би нам хотілося».
Нагадаємо, Туреччина програє конкуренцію у тепличних помідорах Ірану.