Лабораторію сенсорного аналізу МХП прийняли до ESN
Лабораторія сенсорного аналізу Кулінарного центру МХП успішно пройшла процедуру вступу до Європейської мережі з сенсорного аналізу (ESN). Тож випробувальна лабораторія МХП, аналогів діяльності якої немає в Україні, отримала членство у спільноті, що створює стандарти ISO в галузі сенсорного аналізу.
Про це повідомили в МХП.
«Таке міжнародне визнання експертності відкриває можливість участі у спільних дослідженнях вподобань внутрішнього і зовнішнього ринків харчових продуктів, а також доступ до ексклюзивної інформації першоджерела у сфері сенсорного аналізу», ‒ підкреслила начальниця Лабораторії сенсорного аналізу (ЛСА) Анна Солецька,.
ЛСА Кулінарного центру МХП проводить споживчі й експертні дегустації, маркетингові дослідження уподобань споживачів. Лабораторія досліджує продукти з точки зору органолептичних властивостей і строків їх придатності.
Споживчі дегустації в ЛСА відбуваються на базі фокус-груп і спрямовані здебільшого на маркетингові дослідження. Експертні дегустації покликані вирішувати складніші завдання: зокрема, точно описувати й ідентифікувати відмінності органолептичних показників нових кулінарних виробів, котрі досліджують на встановлення терміну придатності за свіжістю і зміною товарних показників привабливості продукту під час зберігання.
«Рекрутери підбирають фокус-групи для споживчих дегустацій по 15 осіб, які відповідають вимогам до цільового споживача досліджуваного продукту, ‒ розповіла Анна Солецька. ‒ Натомість до експертних дегустацій долучені лише сертифіковані експерти».
Робоче місце дегустатора в ЛСА складається з ізольованої від зовнішніх подразників кабіни з розробленою системою сигнальних вогнів для безшумної комунікації з персоналом, спеціальним освітленням із необхідною колірною температурою, стільниці з хімічно стійкого матеріалу, в яку вбудована раковина з подачею води, а також віконцем із проникаючим освітленням, вмонтованим у поверхню стола.
Операційну діяльність Лабораторії обслуговує спеціальне програмне забезпечення RedJade. Воно дозволяє доєднатися до спільної бази респондентів ESN.
Як повідомлялося, продукцію Кулінарного центру МХП маркують знаком експертного контролю.