Тваринництво

АЧС, експорт свинини й кадри обговорили в Мінагрополітики з представниками галузевих асоціацій

Представники громадських організацій м’ясної галузі обговорили на нараді за участі міністра аграрної політики та продовольства й голови Держпродспоживслужби проблеми обговорили проблеми та перспективи галузі свинарства. Зокрема, посилення заходів біобезпеки, щоб запобігти поширенню африканської чуми свиней.

Про це повідомили в Мінагрополітики.

Так, міністерство надіслало лист до Генерального директорату з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів (DG SANTE) Європейської комісії щодо можливості використання вакцин, незареєстрованих у ЄС, переліку зареєстрованих вакцин та ефективності їхнього застосування з досвіду інших країн.

Очільник Мінагрополітики Віталій Коваль наголосив, що розвиток тваринництва й глибинна переробка, виробництво агропродукції з доданою вартістю – один із пріоритетів роботи міністерства. А також євроінтеграція й відкриття нових ринків, зокрема для експорту свинини.

«Сьогодні з усієї м’ясної продукції, що українці споживають протягом року, 36% складає свинина. Це ‒ хороший показник. Водночас експорт свинини ‒ лише 3 тис. тонн щороку. Ці показники потрібно змінювати», ‒ вважає Віталій Коваль.

За результатами зустрічі досягнуто домовленості спільно з профільними асоціаціями сформувати конкретні пропозиції для подальшого розвитку свинарства.

Також Мінагрополітики очікує від них перелік спеціальностей, яких сьогодні потребує галузь, аби скоригувати держзамовлення й забезпечити відповідними кадрами.

Як повідомлялося, нині ситуація в свинарстві значно гірша, ніж у кризовому 2021 році.

Довідка

На 1 жовтня 2024 року в Україні нараховувалося 4,9 млн голів свиней. Виробництво свинини за дев’ять місяців цього року склало 487 тис. тонн. Прогнозований рівень споживання свинини в Україні в 2024 році ‒ 19,4 кг на особу.