Агромаркет

Переробники намагаються знизити ціни на соняшник

Переробники намагаються знизити ціни на соняшник

Минулого тижня ціни на соняшник в Україні виросли до 25500-26200 грн/т з доставкою на завод на тлі обмеженої пропозиції та необхідності виконання заводами контрактів на поставки олії.

Про це повідомляють аналітики електронної зернової біржі GrainTrade.   

З понеділка переробники спробували опустити ціни до 24500-25000 грн/т слідом за зниженням цін на рослинні олії, викликаним падінням нафтових котирувань на 8% за тиждень. Але нижчий за прогнозований урожай змушує переробників утримувати ціни на високому рівні, особливо при купівлі великих партій.

Зростання цін на соняшникову олію підтримує ціни на соняшник на високому рівні та сприяє підвищенню маржі переробки.

Протягом тижня ціни на соняшникову олію виросли ще на 20-30 $/т до 1050-1060 $/т, а на шрот – на 5 $/т до 220-225 $/т з доставкою до портів Чорного моря.

Соняшникова олія різко подорожчала після тендеру в Єгипті, де закупівельна ціна сягнула 1185 $/т C&F на тлі високих цін на пальмову олію в Малайзії.

Грудневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії протягом двох тижнів торгуються на високому рівні 4300 рінггитів/т або 1000 $/т на тлі активного попиту.

Грудневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго вчора виросли на 1,4% до 934 $/т (+1,1% за тиждень, +1,4% за місяць), але залишаються досить дешевими у порівнянні з іншими рослинним оліями, тому що знаходяться під тиском збільшення пропозицій сої у США та покращення умов для сівби у Бразилії.

Грудневі ф’ючерси на нафту марки Brent за тиждень втратили спекулятивне зростання, викликане конфліктом Ізраїлю з Іраном, і впали на 4,4% до 74,2 $/барель, що лише на 1,3% перевищує показник минулого місяця.

Після зниження попиту з боку Китаю Індія залишилася основним ринком, який може підтримувати ціни на олії. Тому якщо вона у жовтні продовжить скорочувати імпорт, то котирування на олії розвернуться донизу.

Нагадаємо, ціни на соняшник оновили трирічний максимум.