Агрономія

Фіксують типове для жовтня зростання популяції полівок на посівах

Фіксують типове для жовтня зростання популяції полівок на посівах

Відмічається повсюдне зростання (природне для жовтня) популяції звичайної сірої та гуртової полівок, які розселяються за межі місць резервацій в нові місця, зокрема на угіддя під багаторічними травами та сходи озимих зернових та ріпаку.

Про це йдеться у щотижневому звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.

Спеціалістами при детальних та маршрутних обстеженнях площ озимих культур встановлено, що на 1 га нараховується від поодиноких нір до 1-2 жилих колоній гризунів (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Кіровоградська, Львівська, Одеська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька та Черкаська обл.).

На ряді площ під багаторічними травами, садах, подекуди неугіддях мають місце 2-4, макс. 5 (Волинська, Івано-Франківська, Київська, Сумська, Хмельницька обл.) жилих колоній на гектарі.

Надалі загроза пошкодження озимих культур, багаторічних трав і насаджень зберігатиметься повсюди. У зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів.

Знешкодження в першу чергу досягається вчасною та якісною зяблевою оранкою, яка руйнує нори і знищує кормову базу, при цьому гине або травмується третина дорослих і всі молоді особини гризунів. Наявність 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування родентицидів.

Раніе повідомлялося, як захистити посіви озимини від гризунів та які родентициди найефективніші у боротьбі з мишоподібними гризунами.