Тваринництво

Що показує розтин інкубаційного яйця

За потреби детальнішого дослідження білка, жовтка, бластодиска в інкубаційному яйці проводять його розтин. Уміст яйця виливають на рівну поверхню й досліджують, пише журнал «Наше птахівництво».

У повноцінному яйці жовток гарно забарвлений, майже не розпливається, зберігає шароподібну форму. Зовнішній шар щільного білка чіткий, зберігає форму яйця. Градинки лежать уздовж великої осі яйця, що чітко виражена. Білок має зеленуватий або жовтувато-оранжевий колір.

Неповноцінне яйце має зовсім інший вигляд. Жовток плаский, блідий. Білок рідкий, безбарвний, часто мутний, його щільний шар не зберігає форми яйця, тому велику вісь яйця важко розрізнити.

При розтині яйця вимірюють індекси білка й жовтка – відношення висоти до діаметра, виражене у відсотках. Чим вищі індекси білка й жовтка, тим ліпша якість яєць.

Окрім цього, обчислюють відносну масу білка й жовтка та їх співвідношення.

Також визначають товщину шкаралупи за допомогою мікрометра з точністю до 0,01 мм: на тупому, гострому кінцях яйця та на екваторіальній частині. Вимірювання проводять на невеликих шматочках шкаралупи після відокремлення від них підшкаралупних оболонок.

Уміст вітамінів у білку й жовтку визначають у лабораторіях.

Як повідомялося, просвічування інкубаційних яєць дозволяє оцінити цілісність шкаралупи.