Агрономія

На Запоріжжі до 15% рослин озимого ріпаку пошкоджені ріпаковим пильщиком

На Запоріжжі до 15% рослин озимого ріпаку пошкоджені ріпаковим пильщиком

Повсюди у посівах озимого ріпаку триває живлення несправжніх гусениць ріпакового пильщика, де ними пошкоджено 2-5, в осередках Запорізькоїобласті до12-15% рослин.

Про це йдеться у щотижневому звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.

У посівах культури Кіровоградської, Полтавської областейна 3% рослин відмічають розвиток капустяної молі. Також у посівах культури живляться гусениці озимої совки, які заселили 5-14% площ за чисельність 0,5-0,8, макс. 3 екз на кв.м. Вікове співвідношення: ІV-23, V-60%, VІ-17%.

Хрестоцвітими блішками, листоїдами, попелицями, переважно в крайових смугах полів, пошкоджено 3-8, макс. 12-27% рослин у Запорізькій області.

На 2-10% площ лісостепових та поліських, осередково степових областей 1,5-10% рослин ріпаку хворіє на пероноспороз, 3-10% – альтернаріоз (Житомирська, Київська, Кіровоградська, Рівненська обл.), 0,5-6% – фомоз (Житомирська, Закарпатська, Київська, Львівська, Полтавська обл.), 2-4% – білу плямистість (Миколаївська, Полтавська обл.) та 2,5% – бактеріозом (Житомирська обл.).

Для запобігання переростання та покращення перезимівлі рослин культури рекомендовано провести обробку дозволеними до використання препаратами.

Раніше повідомлялося, як захистити сходи озимого ріпаку від шкідників та хвороб та які особливості перезимівлі ріпаку ранніх та пізніх строків сівби.