Агрономія

Як привчити поросят до споживання комбікорму, – досвід

Як привчити поросят до споживання комбікорму, – досвід

У ФОП «Денисенко» з третього дня життя сиплють престартер у годівнички для поросят, щоб вони звикали до запаху, можливо, хтось і з’їсть кілька гранул. Але активно їсти престартер вони починають ближче до 20-22 дня, тобто до відлучення. Чим більше порося з’їсть престартера, тим краще воно набиратиме вагу на відлученні, швидше виросте.

Таким досвідом поділився керівник підприємства В’ячеслав Денисенко в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

«Уже пів року використовуємо престартовий комбікорм Юніор ТМ Молкам, прод уктами якої користувалися раніше. Проте не тільки через це зупинили свій вибір на Юніор. Зазвичай, коли поросята починають активно поїдати престартер, у них перебудовується робота шлунковокишкового тракту, тоді діареї не уникнути. У цьому разі вона практично відсутня. Можливо тому, що поросята починають їсти престартер набагато раніше до відлучення, і їхній ШКТ звикає до нового продукту. Можливо, в складі престартера є «секретний інгредієнт»,

– пояснив В’ячеслав Денисенко.

За його словами, існує правило – підсисне поросятко повинно з’їсти 5 кг престартерного корму, але насправді так не буває. Щоб воно з’їло хоч 4,5 кг, треба йти на певні хитрощі, щось додавати.

«Ми також ідемо на хитрощі. Коли поросят під свиноматкою багато, або коли у свиноматки мало молока, до комбікорму додаємо замінник молока, робимо кашку – поросята залюбки її споживають»,

– додав фахівець.

Так годують до 15-17 дня, потім не дають, інакше поросята відмовляться від молока матері. Натомість надалі в окремих гніздах до престартера додають сухий замінник цільного молока у співвідношенні 50 × 50. Так привчають поросят до споживання сухих кормів.

Нагадаємо, збалансований раціон поросят дозволяє досягти генетичних показників.