Овочі-Ягоди-Сад

Південна схема посадки перцю на Вінничині викликала альтернаріоз

Південна схема посадки перцю на Вінничині викликала альтернаріоз

Минулого сезону компанія «Аграна Фрут Лука», розташована на Вінничині, вперше спробувала вирощувати перець та баклажан і засадила овочі дворядним способом за прикладом Херсонщини – відстанню між рослинами у 25-35 см. Це, за припущенням агрономів, стало ключовою помилкою на старті – вони отримали спалах альтернаріозу на плантації, найкраща умова для якого – тепле та вологе середовище, особливо коли температура перевищує +18°C, а прохолодні ночі сприяють затримуванню роси. 

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповіла Марія Кисляченко, агроном господарства.

У сезоні 2024 року підприємство «Аграна Фрут Лука» висадило значну частину площі солодкого перцю в один ряд з відстанню між рослинами 35-45 см та міжряддям 160 см, щоб сприяти кращому провітрюванню та не затримувати опади та росу на листі й плодах.

«Впливати на клімат ми поки не здатні, тому потрібно змінювати технологію, залежно від умов навколишнього середовища, – сказала Марія Кисляченко. – Технологія вважається інтенсивною, якщо на 1 га землі помістити максимальну кількість рослин. Від цього залежить і урожайність на гектар, а рентабельність тісно крокує поряд із валовим збором. Але цей союз може розлучити товарність і якість, коли загущення рослин спрацьовує вже не на користь хорошого кінцевого результату».

Читайте також: Іспанія побила рекорд експорту перцю