Телята-гіпотрофіки схильні до диспепсії
Диспепсія органічного походження виникає у телят-гіпотрофіків.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Причиною захворювання є недосконалість розвитку внутрішніх органів, а отже, й тканин. Це призводить до недостатньої функціональної здатності систем органів, зокрема травної. Такі телята дуже важко адаптуються до навколишніх умов, мають знижений імунітет, тобто вони схильні до захворювань, зокрема інфекційних. В них частіше спостерігається казеїновобезоарна хвороба.
В телят-гіпотрофіків унаслідок недосконалості структури залозисто-всмоктувального апарату травного тракту та змін органічного походження початком хвороби є розлади травлення. Далі порушення призводять до функціональної недостатності слинних залоз — гіпосалівації та залоз сичуга, функціональної недостатності кишківника, підшлункової залози та печінки — органів, які виробляють необхідні для травлення та життєдіяльності ферменти й гормони.
Нагадаємо, причиною диспепсії в телят може бути незбалансований раціон корови.