Агрономія

На Волині запровадили карантинний режим через амброзію полинолисту

На Волині запровадили карантинний режим через амброзію полинолисту

На Волині на території селища Цуманської селищної ради розпорядженням Луцької районної державної адміністрації від 09.10.2024 року № 144 запроваджено карантинний режим у зв’язку із виявленням амброзії полинолистої. 

Про це інформує Держпродспоживслужба.

Амброзія полинолиста – небезпечний для людини і довкілля бур’ян, який має карантинне значення в Україні, засмічує подвір’я та вулиці, сільськогосподарські угіддя, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи, тощо, по зовнішньому вигляду нагадує полин гіркий. Вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, листки довжиною 4-15 см, черенкові, перисто-розсічені. Цей бур’ян заввишки 20-180 сантиметрів, на добре удобрених ґрунтах виростає до 250 сантиметрів Одна рослина дає 30-40 тис. насінин, а окремі рослини – до 150 тис. штук. В ґрунті насіння зберігає життєздатність до 40 років. Масове цвітіння бур’яну спостерігається в кінці липня – серпня та продовжується у вересні. Насіння молочної та воскової стиглості скошеного бур’яну має здатність дозрівати та забезпечувати повноцінні сходи.

Крім того рослини амброзії виробляють величезну кількість пилку, який є дуже небезпечним і шкідливим для людини і при вдиханні з повітрям викликає алергійне захворювання – амброзійний поліноз. Хвороба протікає у вигляді різко вираженого алергійного риніту, кон’юктивіту, бронхіальної астми, мігрені, кропивниці та супроводжується значним знесиленням організму.

Переноситься насіння карантинного бур’яну людиною, транспортними засобами, тваринами, з насіннєвим матеріалом, відходами, соломою, будівельними матеріалами (пісок, щебінь), розноситься вітром, водою під час повені, злив і при зрошенні.

З метою забезпечення збалансованих та комплексних заходів боротьби з амброзією полинолистою пріоритетне значення надається: механічним, агротехнічним та хімічним методам боротьби, що застосовуватимуться одночасно.

Нагадаємо, з початку жовтня в Україні виявили кілька карантинних організмів.