Овочі-Ягоди-Сад

Імунні сорти сливи обробляють двічі – весною та восени

Імунні сорти сливи обробляють двічі – весною та восени

У плодоносних садах силиви спеціалісти радять використовувати 14 видів інсектицидів і 4 види фунгіциди, що майже в 10 та 23 рази відповідно менше, ніж у яблуневих садах.

Про це у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» розповів Ігор Шевчук, кандидат сільськогосподарських наук з Інституту садівництва НААН.

«Для захисту імунних і толерантних до плямистостей сортів у період вегетації залежно від вологості достатньо 1–2 фунгіцидних обробок. Перша – після цвітіння, друга – після збору врожаю», – зазначив він.

За наявності щитівок, попелиць та листовійок сад до розпускання бруньок за температури повітря понад +4°C обприскують продуктом «Препарат 30Д». Його ж задіють у разі виявлення личинок-мандрівниць каліфорнійської щитівки. Якщо популяція шкідників нижча за ЕПЧ, у фенофазу зеленого конусу проти хвороб вносять фунгіцид на основі 3% бордоської рідини. Обприскування роблять баковими сумішами інсектициду та фунгіциду.

«За результатами наших досліджень високу інсектицидну дію проти чорного сливового пильщика та інших шкідників проявили препарати на основі імідаклоприду, – зауважив Шевчук. – Обробку проти шкідника у саду сливи виконують на початку розпускання перших бутонів, у пік льоту імаго, або після цвітіння».

Якщо обробку проти пильщика виконали до цвітіння, то через 8–10 днів після цвітіння необхідно провести обприскування проти сливової товстоніжки.

Читайте також: Кісточкові переживають релокацію неоднаково