Агромаркет

Середня вартість тонни української агропродукції становить усього 309 доларів

Середня вартість тонни української агропродукції становить усього 309 доларів

Україна щороку експортує агропродукції на суму близько 20 мільярдів доларів США. Однак середня вартість однієї тонни української агропродукції становить 309 доларів США, у той час як в Угорщині це 1 040 доларів США, у Франції – 1 440 доларів США, а в Польщі – 1 560 доларів США за тонну. Саме тому нам так важливо розвивати глибинну переробну промисловість. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

 «Розвиток глибокої переробки, тваринницької галузі та створення продукції з доданою вартістю є одними з ключових пріоритетів українського агросектору. Це дозволить розширити експортний потенціал України та підвищити конкурентоспроможність нашої продукції. Завдяки підтримці ЮНІДО та реалізації спільних проектів ми зможемо швидше відновити аграрний сектор та трансформувати його в агроіндустріальну економіку», – зазначив міністр агрополітики України Віталій Коваль під час зустрічі з старшим координатором по Україні Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) Штефаном Сікарсом.

Також, за його словами, серед пріоритетів Міністерства – євроінтеграція. Важливо, щоб процес імплементації стандартів ЄС для малих і середніх фермерів був поступовим та безболісним. Крім цього, необхідна підтримка фермерів з прифронтових територій та зрошення в постраждалих від наслідків підриву Каховської дамби областях.

Крім того, Міністр наголосив на важливості адаптації внутрішньо переміщених осіб та ветеранів війни через їхнє навчання та перекваліфікацію для роботи в аграрному секторі. Це може стати ще одним напрямом співпраці з ЮНІДО. 

Віталій Коваль подякував ЮНІДО за надану ООН допомогу Україні, зокрема, аграрному сектору, а також за підтримку в процесі гармонізації українського законодавства до норм і стандартів ЄС. 

Штефан Сікарс підтвердив, що одним з ключових напрямків діяльності ЮНІДО в Україні є підтримка переробної харчової промисловості та допомога підприємствам у процесі адаптації до європейських стандартів, зокрема у питаннях екологічної безпеки та харчових продуктів.

Сторони домовилися продовжувати тісну співпрацю та координувати зусилля для підтримки і відновлення агропромислового сектору України та залишатимуться відданими спільній роботі над розбудовою партнерства та мобілізацією ресурсів для досягнення цілей Програми зеленого відновлення промисловості України на 2024-2028 роки.

Нагадаємо, частка агропродукції в загальному експорті України становить 64%.