Точка зору

Дезінфектант проти АЧС: на що звертати увагу

Віктор Тисячний
фахівець із дезінфекції ТЕКRО

Головна мета дезінфекції на свинофермі – розірвати епізоотологічний ланцюг, унеможливити передавання збудника африканської чуми свиней (АЧС). На якість й ефективність дезінфектанту впливає низка чинників:

‒ стабільність розчину;

‒ температура навколишнього середовища та оброблюваної поверхні;

‒ pH розчину;

‒ вид збудника;

‒ контакт дезрозчину з іншими речовинами;

‒ концентрація деззасобу;

‒ стабільність.

Є багато активних речовин дезінфектантів, і кожна з них має свої переваги й недоліки. Не всім засобам вдається досягти стабілізації йоду, оскільки не мають в своєму складі надійних міцел (резервуару змочування та активної речовини). Використання деззасобів для профілактики АЧС наосліп призведе до провалу.

Який препарат обрати для профілактики АЧС? Аби дезінфектант спрацював і виправдав очікування, необхідні:

‒ правильна концентрацію деззасобу;

‒ якісне покриття ним поверхні;

‒ час експозиції.

ФАО і ВООЗт рекомендують щонайменше 30 хвилин контакту деззасобу з вірусом АЧС для знищення останнього. Менший час дозволяє збуднику вижити.

При виборі дезінфектанту також треба мати на увазі, що не завжди велика кількість активно-діючої речовини свідчить про її силу. Для хорошої роботи дезінфікуючого препарату слід використовувати змочувачі, бажано неіонні, що дозволяє проникати в бетонну поверхню до 8 см.

Зауважу, що впевненість в ефективності деззасобу може бути лише тоді, коли він перевірений принаймні в одній із міжнародних референс-лабораторій на АЧС. Протоколи тестування в них відтворюють чинники, виявлені на фермі, котрі перешкоджають дії деззасобу. За таких умов дезінфектант повинен досягати принаймні 99,99% знищення збудника. У продавця цих засобів мають бути сертифікати на них, тому варто запитувати їх.