Агрономія

Зниження вологозапасів у ґрунті тривало в більшості регіонів України

Зниження вологозапасів у ґрунті тривало в більшості регіонів України

Кінець третьої декади вересня – початок першої декади жовтня, незважаючи на деяке похолодання, характеризувалися теплою, як для цього періоду погодою. Опади у вигляді дощу спостерігалися на більшій частині території країни, але кількість їх була незначною.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

Середня температура повітря була у широких межах – від 6 до 19,9°С і була на 3,7-11,2°С вище норми. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 24,2-29°С, мінімальна – у найпрохолодніші ночі знижувалася до 2,0-7,9°С.

Опади у вигляді дощу пройшли протягом останнього тижня, але кількість їх була різною – від 1-5 мм на півночі до 42-96,9 мм на заході.

За даними Украгрометеоцентру, станом на 30 вересня опадів на переважній частині території країни не було або їх кількість не перевищила 2-6 мм (11-38% норми), у Вінницькій та Житомирській областях – 8-9 мм (47-53% норми). На Волині та Закарпатті у середньому за декаду випало близько норми опадів (17-24 мм). У Рівненській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській та Чернівецькій областях їх кількість за декаду становила 29-46 мм (165-231% норми).

Добовий максимум опадів у багатьох районах західних областей та місцями в Одеській області досягав 21-36 мм (1-2 декадні норми).

Агрометеорологічні умови впродовж останнього тижня були цілком задовільними для завершення вегетації пізніх сільськогосподарських культур. Продовжується збирання урожаю пізніх та сівба озимих зернових культур. Тепла та майже суха погода призвела до подальшого зниження вологозапасів у ґрунті.

Нагадаємо, регіональні розбіжності в погоді в Україні ставатимуть більш вираженими.