Овочі-Ягоди-Сад

На світовому ринку тепличних овочів з’явився новий потужний гравець

На світовому ринку тепличних овочів з’явився новий потужний гравець

За останнє десятиріччя найбільший прогрес у напрямку експорту тепличних овочів продемонструвало Марокко. Збільшує присутність на ринках Єгипет. І з’явився новий гравець – Туркменістан.

Про це у своєму матеріалі в журналі «Садівництво по-українськи» розповів Євген Кузін, аналітик плодоовочевого ринку в проекті EastFruit.

«Ця країна зробила акцент на випуску високоякісної продукції за преміальними цінами і зараз є експортером помідорів «номер три» у світі, концентрується на ринку ЄС та акцентується на помідорах чері», – написав експерт.

Єгипет в останні роки також активно розширює свою присутність на ринку тепличних овочів, особливо після валютної кризи в країні, в результаті чого ціна на помідори у доларах взимку цього року в Єгипті починалася від 10 центів за кілограм, а ціна кілограму огірків стартувала від 20 центів.

«Поки що на фоні певних проблем із якістю та виробництвом Єгипет представлений в основному на ринках Близького Сходу, – уточнив Євген Кузін. – але його експансія й на європейському ринку також почалася».

На Сході буквально за декілька років з’явився і новий гравець – Туркменістан. Рецепт його успіху також дуже простий – дешевий газ, пояснює Кузін. Ця країна вже починає витісняти продукцію місцевого виробництва у Центральній Азії.

Читайте також: Пік тепличного вирощування овочів у Нідерландах припав на 2021 рік