Агромаркет

Відбувся перший аукціон в рамках проєкту «Земельний банк»

Відбувся перший аукціон в рамках проєкту «Земельний банк»

В рамках проєкту «Земельний банк» від Фонду державного майна України відбувся перший аукціон на оренду земель сільськогосподарського призначення. За ділянку понад 115 га на Вінниччині змагалися 14 учасників. Переможна ставка на її оренду – понад 3 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Такий вдалий аукціон доводить, що нова сторінка земельних відносин в Україні відкрита. Адже проєкт «Земельний банк» – це про прозорий ринок землі, без тіньових схем у використанні державних земель. Він відкриває рівні можливості для всіх аграріїв: від великих агрокорпорацій до малих фермерів, які прагнуть розширити свій бізнес. А також для початківців та переселенців, які хочуть розпочати аграрну справу», – зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль.

Загалом сьогодні Фонд держмайна на платформі «Прозорро.Продажі» проведе 16 земельних аукціонів. Кошти від онлайн торгів підуть в державний та місцевий бюджети.

До кінця року ФДМУ планує виставити на електронні торги майже 100 тисяч гектарів державних с/г земель у 20 областях України. Для реалізації проєкту Фонд створив ТОВ «Державний земельний банк» – перший державний оператор земель сільськогосподарського призначення, що на 100% належить державі.

Площа земельних ділянок, які можна орендувати, варіюється від 1 га до 4 тис. га. Кожна земельна ділянка виставляється на онлайн-аукціон окремим лотом, що дозволяє орендувати як великі площі, так і малі. Стартова вартість на аукціоні становить 12% від нормативно-грошової оцінки землі.

Нагадаємо, ФДМУ оголосив перші аукціони з оренди сільськогосподарської землі.