Агромаркет

VITAGRO запустила перший біометан у ГТС України

VITAGRO запустила перший біометан у ГТС України

Група компаній VITAGRO з активами в аграрній, енергетичній, переробній, будівельній та хімічній галузях разом із фахівцями Хмельницької філії ТОВ “Газорозподільні мережі України” вперше подали біометан у газотранспортну систему України (ГТС), що дасть старт експорту українського біометану.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

«Колектив компанії «ВІТАГРО ЕНЕРДЖІ» спільно зі спеціалістами оператора ГРМ (газорозподільних мереж) успішно забезпечили перший пуск біометану, і газ уже почав надходити в газотранспортну систему. Це перший і єдиний такий досвід для всієї енергетичної галузі України», – зазначають у компанії.

Впродовж стартових днів роботи завод із виробництва біометану працює на 60-70% запланованої потужності, а добовий обсяг газу, що потрапляє до ГРМ, становить приблизно 6 тис. куб. м.

«На повну потужність завод може вийти вже до кінця жовтня 2024 року. Паралельно в групі компаній VITAGRO працюють над тим, щоб налагодити експорт біометану. У компанії вже є всі необхідні дозвільні документи і щойно вона накопичить у газосховищах достатні обсяги, одразу зможе починати продавати біометан іноземним покупцям», – пояснили у компанії.

За словами керівника департаменту відновлюваних джерел енергії групи VITAGRO Володимира Івахіва, якщо процедура працюватиме коректно, то вже у листопаді можна буде говорити про перший досвід експорту українського біометану.

«Також ми розраховуємо, що це буде значним кроком до гармонізації вітчизняного та європейського ринку біометану за аналогією з ринком електроенергії. Зараз ми проходимо перші кроки – окрім налаштування роботи самого заводу, активна робота ведеться з операторами ГТС, ГРМ, “Укртрансгазу”, постачальником технології з відпрацювання всіх процедур, взаємодії між компаніями. Додатково хотів би відзначити злагоджену роботу всіх учасників ринку, партнерів та співробітників компанії, які доклали неймовірних зусиль, щоб ця подія сталася», – зазначив Івахів.

Раніше ми писали про особливості ціноутворення при експорті біометану. Також було названо собівартість виробництва біометану.