Елеватор

Потужностей генератора вистачає на забезпечення електроенергією всього елеватора, - думка

Потужностей генератора вистачає на забезпечення електроенергією всього елеватора, - думка
«Савранський завод продовольчих товарів» (ГК «Агрейн») є найбільшим зерноприймальним підприємством регіон

Ще до блекаутів ГК «Агрейн» придбала для елеватора «Савранський завод продовольчих товарів» дизель-генератор потужністю 510 kVA. Адже в регіоні вимкнення світла відбуваються поза графіками. Проте завдяки генератору компанія забезпечила безперебійну роботу елеватора, що є дуже важливим у розпал сезону.

Про це у коментарі АgroТimes розповів директор елеватора «Савранський завод продовольчих товарів» (ГК «Агрейн») Юрій Вишталюк.

Він зазначив, що за розрахунками потужностей генератора вистачить на забезпечення електроенергією всього елеватора, а не окремих його вузлів. Тому й заживили усе підприємство.

«Коли немає світла по шість-вісім годин, нам із головою вистачає потужностей генератора для проведення усіх робіт. Зокрема, мова йде приймання зерна, його зважування, сепарацію, перевантаження у силоси тощо. Також генератор забезпечує роботу лабораторії, офісного приміщення та ремонтного цеху. Зараз задіюємо близько 30-40% його потужності. Але ми намагаємось його використовувати тільки за необхідності, хоча вироблена завдяки генератору електрика за ціною така ж, як з мережі. Тому коли є потреба, наприклад, у прийманні машин, ми його запускаємо. Процедуру завершено – ми його вимикаємо», – уточнив Юрій Вишталюк.

Розуміючи, що найбільше споживатиме сушарка, за розрахунками компанії, генератор забезпечить її безперебійну роботу, а також роботу вентиляторів, необхідних для охолодження зерна. У будь-якому випадку безперебійна робота із генератором буде дешевшою при сушінні, аніж запуск сушарки після увімкнення світла, коли фактично їй доведеться пропрацювати вхолосту декілька годин.

«Ми ввели дуже жорсткий контроль щодо запуску тих чи інших технологічних операцій й щодня наші електрики подають окремий звіт з метою розуміння витрат елеватора у період вимкнення світла», – додав Юрій Вишталюк.

За його словами, ураховуючи те, що генератор працює не на повну потужність, витрати пального за годину роботи генератора становлять 17-22 л дизеля. А при 100%-му навантаженні, згідно із паспортними даними, витрата пального становить 99 літрів.

Нагадаємо, «Савранський завод продовольчих товарів» наростив потужності зберігання.