Елеватор

Водіїв вантажівок сертифікують за євростандартами

Водіїв вантажівок сертифікують за євростандартами

Всі водії, які виконують міжнародні перевезення, будуть сертифіковані за європейськими стандартами з серпня 2025 року.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад та територій України.

Йдеться про оновлені у червні цього року умови ліцензування перевізників, які серед іншого передбачають, що кваліфікація водіїв компаній відповідати європейським стандартам.

Сьогодні в Україні вже 13 тисяч таких водіїв. Всі вони успішно пройшли навчання та внесені до електронного реєстру водіїв.

Згідно з новими вимогами, водії, які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів та вантажів вагою понад 3,5 тонни, мають пройти спеціалізовані курси та отримати кваліфікаційну карту водія (код 95). Це офіційний документ, що підтверджує кваліфікацію та можливість виконувати міжнародні перевезення.

Навчання обов’язково пройти до 20 серпня 2025 року. Після завершення курсу інформація про водія буде внесена до електронного реєстру водіїв. Всі водії, що вже внесені до реєстру, працюють не лише на міжнародних, а також і на внутрішніх перевезеннях, та мають сертифікат професійної компетентності.

Отримати кваліфікаційну картку водія можна на профільних курсах. Сьогодні в Україні є 21 сертифікований навчальний центр. Загалом ці центри мають 24 навчально-тренажерні класи, що забезпечують таке навчання у Київській, Львівській, Одеській, Дніпровській, Харківській, Вінницькій, Рівненській, Закарпатській, Чернігівській, Чернівецькій областях.

Триває навчання один тиждень для досвідчених водіїв та від 4 до 8 тижнів – для тих водіїв, які отримали посвідчення водія після 2021 року. Основна частина курсу, як правило, відбувається онлайн.

Наявність кваліфікаційної картки допоможе уникнути зайвих труднощів та покращить якість і безпеку послуг, які отримують пасажири.

Нові вимоги до підготовки водіїв – це важливий крок до інтеграції України у європейський транспортний простір, підвищення безпеки на дорогах та покращення якості перевезень.

Детальніше про навчання та перелік навчальних центрів – за посиланням на сайті: https://bit.ly/4eHgQxd

Нагадаємо, Україна та Єврокомісія на рік продовжили дію «транспортного безвізу».