Агрономія

Умови для сівби озимих на Дніпропетровщині лишаються складними

Умови для сівби озимих на Дніпропетровщині лишаються складними

В другій декаді вересня на Дніпропетровщині утримувалась аномально тепла для цієї пори року, сонячна погода. Середня декадна температура повітря була в межах 21-22°С. Сума опадів – становила 1-10 мм, місцями 11-20 мм. Агрометеорологічні умови декади для проведення сівби озимини під урожай 2025 року були складними.

Про це йдеться на Фейсбук-сторінці Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології.

Кількість опадів після тривалого бездощів’я виявилась недостатньою для ефективного поповнення вологозапасів ґрунту. На більшості площ призначених під сівбу озимини зберігається жорстка ґрунтова посуха, лише в деяких районах на сході області зволоження верхніх шарів ґрунту дещо покращилося і господарства розпочали сівбу озимого рапсу та озимих зернових.

За результатами визначення вологозапасів ґрунту на площах, призначених під посів озимої пшениці по різних попередниках на переважній території області вони залишаються вичерпаними.

Сівба озимини протягом декади відбувалася дуже повільно. Погодні умови для проведення посівних робіт на переважній території області залишаються складними.

Нагадаємо, посуха ставить під загрозу сівбу озимої пшениці.