Тваринництво

Метапневмовірусну інфекцію птиці найліпше профілактувати щепленням

Пневмовірус птиці, або метапневмовірус птиці, є збудником інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів у курей та індиків будь-якого віку.

Рання поява клінічних ознак захворювання залежить від різних чинників: ступеня вірулентності патогену, рівня біобезпеки й менеджменту, проблем санітарії тощо.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Пневмовірус передається горизонтально через прямий або непрямий контакт. Цим пояснюється висока сероконверсія в курчат і несучок, хоча в курчат вона не завжди супроводжується клінічними симптомами.

Клінічні симптоми в курчат, пов’язані з респіраторними проявами, виникають у віці 20-35 днів, як правило, лише в ділянці верхніх дихальних шляхів: чхання, кашель, виділення з носових ходів, кон’юнктивіт, набряк інфраорбітальних синусів.

Спричинене метапневмовірусом птиці інфекційне захворювання створює сприятливі умови для розвитку й клінічного прояву вторинних респіраторних інфекцій у курей та індиків. Отже, класична клінічна картина може ускладнитися вторинними бактеріальними агентами, наприклад E. coli, O. rhinotracheale тощо, які погіршують перебіг хвороби та призводять до значних економічних втрат.

Контролювати перебіг хвороби можна кількома способами. Однак, зважаючи на збитки від інфекції, доцільно вдаватися до вакцинопрофілактики.