Елеватор

Обираючи силоси для нових елеваторів, компанії часто не бачать різниці між виробниками, але вона може бути досить суттєвою

Правильний підхід до зберігання

Правильний підхід до зберігання

Обираючи силоси для нових елеваторів, компанії часто не бачать різниці між виробниками, але вона може бути досить суттєвою, що неабияк впливає на роботу підприємства.

Нерідко на робочих елеваторах можна побачити силоси з ознаками ремонтів — фундаменти підмазують, стінки ізолюють, галереї фарбують… І усе це відбувається всього за 9–10 років експлуатації, хоча виробники дають значно довшу гарантію. Аби не потрапити в неприємну ситуацію, слід звертати увагу на конструктивні особливості силосів і ще на етапі інжинірингу й проєктування страхуватись від неприємностей. 

Компанія RIELA власним досвідом і власним обладнанням здатна гарантувати потрібний рівень надійності й витривалості силосів та інших конструкцій елеваторів. 

Конструктив — це основа 

Зернові силоси працюють зі значними навантаженнями, і навантаження ці не завжди є рівномірними. Зерно під час вивантаження може зміщуватись на один бік, ґрунтові й сейсмічні чинники також можуть додавати проблем. Тому багато уваги слід приділяти саме конструкції та матеріалам, що застосовують у виготовленні силоса. 

На сьогодні більшість виробників виконують розрахунки для силосів зі стандартним навантаженням 750–760 кг/м². RIELA ухвалила рішення робити розрахунки конструкції під навантаження 900 кг/м³,щоб зменшити ризики деформацій від зовнішніх і внутрішніх чинників. Водночас такий підхід забезпечує кращу герметичність силосів унаслідок менших деформацій. Тому навіть через багато років експлуатації власнику не доведеться відновлювати герметичність. 

Задля покращення механічних властивостей силосів компанія першою у світовій практиці почала використовувати міцнішу європейську сталь марки S550GD/ Z600, де 550 — межа пластичності, виражена у МПа (сталь є витривалішою на 57%), Z 600 показує кількість грамів цинку на 1 м². Загалом місткості для зерна виготовляють згідно з європейськими нормами й директивами PN-EN ISO 9001:2015-10 відповідно до Єврокоду. 

Зведення починається з даху 

На перший погляд, дах не є чимось складним і особливим. Однак це зовсім не так. На покриття даху силоса діє велика кількість ультрафіолетових променів, рясні опади у вигляді дощу й снігу, послід від птахів. Це потребує універсального захисту. 

Компанія RIELA для дахів використовує покриття Magnelis®. Воно має унікальний хімічний склад, зокрема цинк, 3,5% алюмінію та 3% магнію. У разі виникнення подряпин поверхня затягується, спрацьовує ефект самовідновлення.  

Окрім корозії дах піддається механічному впливу. Це навантаження від вітру, снігу взимку, від ваги верхніх галерей і транспортерів, системи вентиляції, кабельної термометрії тощо. Якщо порахувати, це досить велике навантаження: наприклад, на кожен кабель системи термометрії зерно може тиснути з вагою до 1,5 т. Особливо це відчувається під час вивантаження, коли маса зерна опускається й тягне за собою кабелі. 

Аби усе це не впливало на стійкість і витривалість конструкції, інженери вирішили робити дах з кутом нахилу 25°, а також розробили спеціальний конструктив, що підвищує його міцність і надійність. 

Розрахунок навантаження складається для кожного силоса індивідуально, оскільки існують різні серії силосів (із різним обсягом зберігання) і різні за довжиною галереї, відповідно, тривають розрахунки навантаження не лише на дах, а й на всю конструкцію, і визначаються місця, де кріплять підпори для галерей. З 2016 року зменшилась кількість кро́ков і змінилась їх конструкція, завдяки чому силос став легшим і зменшилась його ціна. 

У період ожеледиці чи сильного снігопаду доводиться спостерігати падіння брил. Компанія RIELA розробила систему снігозатримувачів і розсікачів, яка запобігає такому обвалу. Силоси можуть комплектувати спеціальними сповільнювачами швидкості потоку зерна, який затримує та розсіює потік. Це зменшує розколення, роздроблення, трамбування сировини й покращує вентиляцію. 

Вентиляційні щілини забезпечують вільний обмін повітря під час завантаження та розвантаження силоса. Форму несних балок даху спроєктовано у формі жолобів для відведення конденсату з внутрішньої поверхні даху назовні. 

Міцність і герметичність у пріоритеті 

Підпори силосів виготовляють зі сталі S550GD/Z600 — їх захищено гарячим цинкуванням. Це збільшує стійкість силосів навіть за несиметричних навантажень. Стінові гофровані панелі витримують навантаження від зерна і забезпечують герметичність силоса. Аби забезпечити належну якість герметизації, RIELA використовує більше болтових з’єднань у нижній частині силоса і менше — у верхній. До того ж використовуються герметичні прокладки. Стики між листами герметизують у вертикальній і горизонтальній площинах. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ