Тваринництво

Найпоширенішою причиною менінгіту в свиней є стрептококоз

Найпоширенішою причиною менінгіту в свиней є стрептококоз

Стрептококова хвороба ‒ найпоширеніша причина менінгіту в свиней. Стрептококоз не лише завдає значних економічних збитків свинарям. Збудник хвороби ‒ бактерія Streptococcus suis ‒ небезпечна ще й тим, що, маючи зоонозний потенціал, спричиняє серйозні інфекції в людей, котрі перебувають у тісному контакті з інфікованими тваринами або продуктами, отриманими зі свинини.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Також спостерігається помітне збільшення випадків стрептококової інфекції в маточного поголів’я, яке зазнало впливу респіраторно-репродуктивного синдрому свиней (РРСС).

Найчастіше S. suis асоціюється з менінгітом, інші прояви містять полісерозит, артрит, клапанний ендокардит, міокардит, перикардит і аборт. Бактерію також уважають вторинним збудником пневмонії.

Існує 35 серотипів S. suis. Їх визначають за особливостями капсули виділеної бактерії, за захисним екраном, що оточує бактерію. Мікроорганізм легко культивувати в лабораторії, але засоби повного типування не надто поширені, хоча ПЛР-тестування тепер доступніше.

S. suis чутлива до широкого спектра антимікробних препаратів і деззасобів для ферм, але виживає 512 днів на мигдаликах у тварин-носіїв і 25 днів за температури 9 °C у пилу.

Як повідомлялося, спалах стрептококозу в свиней може бути наслідком стресу.