Точка зору

Цукрова кукурудза не чекає

Вадим Савюк
ФГ «Агропоступ» (Рівненська обл.)

Ми 10 років торгуємо цукровою кукурудзою нашого виробництва на одному й тому ж місці на ринку у Рівному, а у період карантину, коли було важко з продажами офлайн, створили групу у Вайбер. Тобто з кукурудзою – її вирощуванням та маркетингом – ми працюємо дуже плідно. 

Близько 2 га нам вдається продавати, а сіємо близько 3 га. Той 1 га залишається, так би мовити, на баласті – адже дуже важко вгадати, у який день ви зможете продати і коли ні. Як казала фермерка з Київської області Юлія Ворощук, якщо це День Незалежності – ви не продасте той чи інший товар. 

Це саме про цукрову кукурудзу, адже її пік сезону припадає саме на цей день, адже люди кудись виїжджають, їм не до того, а кукурудза наступного дня не чекає. Вона збирається влітку і не любить тривало перебувати у теплі після збору. Тому ми торгуємо тільки сьогоднішньою кукурудзою – яка буде завжди солодкою і доброю, і ніколи не веземо на ринок товар, зібраний вчора. Кукурудза, яку було зібрано сьогодні і не продано, підлягає утилізації.

Незважаючи на те, що ми три сіємо – два збираємо, кукурудза – дуже вигідна культура і дуже стабільна. 

Якщо на моркву і буряк, не кажучи вже за деякі інші овочі, ціни коливаються, то на кукурудзу у роздріб вони плюс-мінус стабільні. На гурт, звичайно, вони нижчі, та й цієї культури останніми роками дуже багато сіють.

Ми їздили з кукурудзою на гуртовий ринок «Столичний», коли він тільки відкрився, потім на «Шувар», зараз на рівненському ринку ми займаємо постійні роздрібні місця – нас там знають і люблять споживачі. І там ми жертвуємо часткою товару, аби показати на місці, що кукурудзу треба варити та вживати відразу, а не через тиждень після купівлі. Виховувати споживача – це загалом нелегка справа, і дехто не сприймає, коли ти його вчиш культурі споживання. Тому закликаю овочівників триматися – можливості завжди є.