Техніка

В Індії обприскування дроном було 85% ефективніше

В Індії обприскування дроном було 85% ефективніше

В Індії в сезоні 2021-2022 років провели дослідження «Порівняльна оцінка ранцевих, штангових і дронових обприскувачів для боротьби з бур’янами на сої», під час якого довели, що безпілотні обприскувачі можуть заощадити час на внесення гербіцидів, використання води та робочої сили до 85% порівняно з ранцевими й штанговими.

Про це повідомляє iFarming.

Дослідницька група використовувала безпілотний обприскувач типу квадрокоптер з 10-літровим баком. Тягловою силою для штангового обприскувача на сонячних батареях був  свійський віл. Як досходовий гербіцид використали Пендіметалін 30% EC у нормі 750 г д. р. на гектар, а для післясходового внесення — Імазамокс 35% EC + Imazethapyr 35% WG 70 г д. р. на гектар.

«Отримані дані підкреслюють перевагу безпілотного обприскувача з погляду скорочення часу, необхідного для внесення гербіцидів: до 99% порівняно з традиційними методами. Безпілотний обприскувач витрачав 20 хв на гектар. Швидкість потоку була високою, 3,5 л/хв, а швидкість літального апарату — 4,5 м/с, тиск — 3 бари», – зазначає видання. 

Для обробки гектара ранцевим обприскувачем знадобилося 8 годин. Це може бути пов’язано з низькою швидкістю потоку: 0,9 л/хв при тиску 2,9 бар.

Обробка гектара штанговим обприскувачем тривала 2 години зі швидкістю виливу 5,5 л/хв.

Дослідники також врахували час, який займає ручне прополювання. Час, необхідний для одного ручного прополювання, становив 20 годин на гектар, а загальний – 60 годин/га (за умови 3-разового прополювання, щоб досягти стану поля без бур’янів).

Обприскувач-дрон продемонстрував значне скорочення витрат води. Потреба у воді для безпілотного обприскувача становила 25 л/га, що пояснюється малим розміром крапель. Потреба у воді для ранцевого обприскувача становила 625 л/га для досходового обприскування та 520 л/га для післясходового. Штанговий обприскувач потребував 660 л/га для досходового обприскування та 560 л/га для післясходового.

Читайте також: За 6 років ринок агродронів зросте вдесятеро