Точка зору

Важливо зібрати яблука вчасно, не чекаючи інтенсивного забарвлення

Володимир Воєводін
експерт компанії BASF

Цього сезону клімат спричинив дві проблеми – заморозки навесні та спека і засуха серед літа.

Весняні заморозки спричинили шкоду точково: в одному кварталі саду низька температура затрималася і квіти вимерзли, в іншому – мороз пішов далі. У низинах урожайність зменшилася.

Але більшої шкоди наробила спека та засуха. У кінці сезону були дуже високі температури і яблука на дереві були в загарі, пеклися і обпадали. І раніше прийшло дозрівання. Особливо Гала раніше перезріла на дереві, спухла і порозтріскувалася. Цього року рано почався сезон збору яблук. Якщо у цих умовах розпочати збирати яблука пізніше, плоди перезрівають і вони будуть погано лежати, матимуть скловидність і основне – загар, через що  яблуко починає загнивати ще на дереві і опадає.

Ранні осінні сорти яблук – Гала, Чемпіон не мають інтенсивного забарвлення через відсутність значного перепаду температур між днем та ніччю, але вже подозрівали і почали опадати.

Щоб цьому запобігти, садівники мали би обприскувати сади розчином крейди.

Через спеку яблука також дрібніші. Але зараз пішли дощі, і плоди будуть набирати вагу. Якщо внесено мало кальція – є ризик розтріскування яблук.

Цього року  як ніколи важливо вчасно зібрати врожай. Треба дозбирувати Джонаголд, Чемпіон. 

Із Ред чіф та інші сорти з червоним забарвленням можна трохи почекати. Збирання Голдену важливо розпочати раніше, щоб шкірка не забарвилася, а яблука не перезріли.

Загалом, цього сезону не варто очікувати інтенсивного забарвлення, важливо зібрати яблука вчасно, щоб не перезріли.

Також спека вплинула і на виноград. Проїхав по Одеській області – у багатьох господарствах виноград засох до півгрона.