Овочі-Ягоди-Сад

Наймаржинальнішими у теплиці виявилися морква та батат

Наймаржинальнішими у теплиці виявилися морква та батат
Рослини батату

Господарство з Тернопільщини «Овочева база №1» визначило дві овочеві культури для теплиці, які можна вирощувати з мінімумом вкладень і максимумом прибутку.

Про це у статті журналу «Садівництво по-українськи» розповів Василь Щербанюк, співзасновник компанії.

Він зазначив, що однією з ідей була автоматизація 80-90% процесів, а культура повинна мати мінімальні ризики по вирощуванню – тобто бути стресостійкою, насамперед, не вимогливою до температурних режимів. Із 2022-2023 року госопдарство впроваджує різні варіанти виробництва, тестує різні культури.

На 90% протестовано дві з них – морква і батат. Моркву висівали 12 грудня, і до весни майже не заходили у теплицю. Витратили на неї мінімум часу – фактично тільки на сівбу та збирання. Батат вибрали за його теплолюбність. Його потреба – 130 сонячних днів на рік, відповідно, ця культура є і досить дорогою. 

«Головне питання, яке при цьому виникає, – куди продавати. Скажу відразу, є куди, – зазначив Василь Щербанюк. – Нас у кооперації вже працює декілька тепличних господарств, і ми закликаємо доєднуватись до нас навіть з 5 сотками, на яких ви поставите теплицю. Якщо ви виростите 50 кг батату, ви його нікуди не продасте. Але, скориставшись нашими потужностями зберігання, здасте батат по хорошій ціні. З обсягом 2-5 тонн ви разом з нами стаєте актуальними на ринку. До того ж ми переробляємо батат на борошно».

Читайте також: На Тернопільщині з’явився майнінг в овочевій теплиці