Агрономія

Названо три умови якісної роботи з соломою перед сівбою ріпаку

Названо три умови якісної роботи з соломою перед сівбою ріпаку

Технологія вирощування ріпаку починається задовго до сівби. Є чіткий кореляційний зв’язок між осіннім розвитком ріпаку та його врожайністю. Іншими словами, будь-які проблеми з осіннім розвитком неможливо виправити весняними агрозаходами – це обов’язково відіб’ється зниженням урожайності. Відтак, слід подбати про якісну роботу з соломою перед сівбою ріпаку, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Якісно загорнути солому в ґрунт можливо за таких умов:

  • Інтенсивне подрібнення (від 70% часток мають становити довжину до 4 см). Для цього треба взяти за правило замінювати ножі подрібнювача на комбайні через кожні 200 га;
  • Рівномірне розподілення соломи та полови. Для оцінювання якості розподілення солому згрібають уздовж руху комбайна по всій робочій ширині жатки. Різна товщина валка покаже неякісне розподілення. На комбайнах із широкою жаткою часто більше соломи лишається по центру, на вузьких жатках частіше трапляється проблема з надто широким розподіленням і перекриттям із сусідніми проходами. Якщо пшениця має врожайність 8 т/га, то на перекритті може назбиратись до 16 т/га соломи. В таку масу жодна техніка не здатна якісно всіяти ріпак;
  • Коротка стерня. Висока стерня, як і довгі фракції погано подрібненої соломи, будуть збільшувати обсяг пожнивних решток й утруднювати їх загортання.

Нагадаємо, посуха затримує сівбу озимого ріпаку.