Район Тернопільщини визнали придатним до вирощування персика, абрикоси та вишні
Пропрацювавши рік у господарстві «Гадз» (Чортківський район Тернопільської області), Євген Розсоха, кандидат сільськогосподарських наук, директор Бахмутського розсадника плодових культур, дійшов висновку, що в цій місцевості можна вирощувати не тільки персик і черешню, а й абрикос і вишню.
Про це він розповів в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи».
«Перш ніж почати вирощувати кожну з перерахованих культур, потрібно було провести агробіологічну оцінку в цьому регіоні, – розповів він. – Набір сортів – це дуже важливий фактор для будь-якої культури. Ніхто з, навіть провідних, фахівців не зможе стверджувати: спробуй такий-то конкретний сорт і в тебе вийде його ефективно виростити. Бо сортів багато, і кожен має свої переваги та недоліки. Немає такого сорту, який мав би одні плюси, і це особливо стосується кісточкових культур».
До появи «Гадз» у Чортківському районі промисловим садівництвом просто ніхто не займався, здебільшого вирощували цукрові буряки та зернові. Коли 12 років тому тут садили перший професійний сад, скептики стверджували, що з цього нічого не вийде. Засновник господарства Петро Гадз був впевнений в успіху. Сьогодні багато фахівців, розглядають цей регіон вельми перспективним у частині вирощування кісточкових. У нього досить помірний клімат, м’яка зима і достатня кількість опадів.
Читайте також: Промисловий персик рухається на Захід України