Агрономія

Пізні культури на Півдні достигають дещо раніше звичайних строків

Пізні культури на Півдні достигають дещо раніше звичайних строків

За інформацією Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, дуже високий температурний режим без корисних опадів прискорив ростові процеси рослин пізніх культур і негативно позначився на формуванні генеративних органів пізніх ярих культур (соняшника, гірчиці, гречки, проса, сорго, кукурудзи, сої). На Півдні спостерігається дещо раніше звичайних строків достигання пізніх культур, а на частині площ розпочато їх збирання.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

У соняшнику на більшості площ триває фаза «достигання насіння», а у південно-західних районах розпочалося його збирання, що на півтора-два тижні раніше звичайних строків. Середній розмір кошика становить 16 см.

У кукурудзи на більшості площ відмічається фаза «налив зерна». У середньому на рослині сформувалось два качана. Висота рослин у середньому становить 191 см.

У сої ранньостиглих сортів відмічається фаза «1-й етап достигання». У середньому на одній рослині нараховується 48 бобів. Стан добрий та задовільний, спостерігається пошкодження листків рослин акацієвим кліщем і вогнівкою.

Нагадаємо, умови для розвитку пізніх культур покращились у серпні.