Тваринництво

Брак глюкози в організмі корови призводить до кетозу

Брак глюкози в організмі корови призводить до кетозу

Основною проблемою, що призводить до кетозу в корів, є брак глюкози в організмі, пише журнал The Ukrainian Farmer.

На пізніх термінах тільності (сухостій) її організм забезпечує глюкозою теля, що розвивається. Коли ж починається лактація, для синтезу молочної лактози й жиру потрібна велика кількість глюкози, натомість її кількість в організмі вже обмежена.

Корові потрібно близько 50 г глюкози для 1 л молока з умістом лактози 4,8% і жирністю 4%. Якщо в раціоні недостатньо вуглеводів для задоволення потреб у глюкозі, організм корови компенсує дефіцит енергії за допомогою жирових і м’язових тканин.

За належного утримання корова в перехідний період досить легко справляється зі слабким або помірним негативним енергетичним балансом. Але якщо він занадто виражений або в перехідний період були помилки, виникає реальна загроза ожиріння печінки і, як наслідок, розвиток кетозу й зниження захисних функцій організму.

Оскільки ожиріння печінки порушує її функцію, воно безпосередньо впливає на репродуктивну систему через зниження окислення неетерифікованих жирних кислот як джерела енергії й опосередковано через схильність новотільних корів до кетозу та пов’язаних із ним ускладнень.

Раніше ми писали, як знизити ризик кетозу в корів.