Агрономія

Як забезпечити оптимальні умови для перезимівлі ріпаку, – дослідження

Як забезпечити оптимальні умови для перезимівлі ріпаку, – дослідження

Ріст і розвиток ріпаку озимого восени, архітектоніка рослин наприкінці осінньої вегетації значно впливають на зимостійкість рослин і перезимівлю посівів.

Про такі результати дослідження зимостійкості ріпаку озимого, проведеного на дослідному полі Чернівецького опорного пункту Інституту кормів НААН, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Як зазначається, до кінця осінньої вегетації ріпак озимий мусить мати такі біометричні характеристики:

  • кількість добре розвинених листків – 5-6 шт.;
  • діаметр кореневої шийки – не менше як 5-6 мм;
  • висота розташування точки росту – не вище за 2-3 см.

Такі умови складаються лише за оптимальних строків сівби культури, а саме, на осінню вегетацію потрібно 60-70 днів із сумою температур 600-700 °С. Цей період відіграє визначальну роль у процесі адаптації посівів і формування майбутнього врожаю.

Аналіз експериментальних даних показав, що за період досліджень сума активних температур Σ>5 °С варіювала від 688 до 268 °С. Найменша кількість опадів за період сходи – припинення вегетації (46 мм) спостережена за третього строку сівби (15вересня), найвища (129 мм) – за першого (5 серпня).

Умови дослідження: грунт – чорнозем опідзолений середньосуглинковий, який в орному шарі 0–30 см містить легкогідролізованого азоту 13-14 мг, рухомих форм фосфору – 9-10 мг, обмінного калію – 16-18 мг/100 г ґрунту, рН сольової витяжки – 6,5.

Раніше повідомлялося, як обрати ефективний рістрегулятор для ріпаку.