Агрономія

Несприятливі умови на Харківщині ведуть до зменшення врожайності пізніх культур

Несприятливі умови на Харківщині ведуть до зменшення врожайності пізніх культур

За повідомленням Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН на території Харківської області через високі температури повітря та ґрунту, тривалий дефіцит опадів (упродовж 1-20 липня) умови для вегетації пізніх культур (соняшник, кукурудза, соя, гречка) оцінювались, як несприятливі, що веде до зменшення їхньої врожайності.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

Посіви проса в області через спекотну погоду та відсутність ефективних дощів перебувають у фазі «кущіння», стан – задовільний.

У рослин сої відбувається фаза «налив бобів», подекуди «достигання», стан – переважно задовільний.

У рослин гречки, залежно від району області, відмічаються фази «формування» – «налив зернівки» – «достигання», на окремих полях – слабке формування репродуктивних органів. Стан посівів гречки переважно задовільний, на окремих полях – поганий.

У рослин соняшнику тривають фази «цвітіння – формування насіння», на окремих полях спостерігалось слабке формування кошиків, стан – добрий та задовільний.

У рослин кукурудзи відмічається фази «кінець цвітіння волоті» – «формування качанів» та «молочна стиглість», спостерігалось в’янення рослин у денні години та підсихання стовпчиків кукурудзи, стан – добрий та задовільний.

Нагадаємо, УЗА знизила прозноз урожаю 2024 року.