Агрономія

На Харківщині в посівах пізніх культур виявили низку шкідників

На Харківщині в посівах пізніх культур виявили низку шкідників

Упродовж останнього тижня в Харківській області в посівах кукурудзи відмічали живлення гусениць стеблового кукурудзяного метелика на 1,8-7% рослин на 79% площ. Хлібні смугасті блішки нараховувались за чисельності 1,9-7 екз. на кв. м на 56% площ. Також 3,4-10% рослин кукурудзи заселяли злакові попелиці на 80% площ. Осередково на 15% площ виявлене ураження 3,0-5% рослин гельмінтоспоріозом за розвитку хвороби 0,7-1% та 1,0-2% рослин – пухирчастою сажкою.

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області.  

На всіх обстежених площах 1,5-3% рослин сої були заселеними попелицями, а листогризучі совки (бавовникова совка і совка гамма) нараховувались за чисельності 0,5-1 екз. на кв. м; також 2-8% рослин сої уражувались аскохітозом і септоріозом.

1-2% рослин у посівах соняшнику заселяли клопи сліпняки, а 6,1-20% рослин – геліхризова попелиця. Шкідники виявлені на 77% обстежених площах.

З хвороб у посівах соняшнику проявилися септоріоз, фомоз та іржа на 26-71% площ з ураженням 1,8-11% рослин та розвитком хвороби 0,5-3%.

На неорних землях відмічене живлення личинок нестадних видів саранових за чисельності 1,1-3 екз. на кв. м.

Станом на 01.08.2024, за результатами обстеження території золовідвалів та прилеглої до них території Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» площею 411 га на території Слобожанської селищної ради Чугуївського району після обробки інсектицидами проти сарани перелітної фітофага в живому стані не виявлено. Вище зазначена територія знаходиться під постійним фітосанітарним контролем.

У всіх районах області в умовах посушливої погоди чисельність та шкодочинність шкідника може різко збільшитися. Також може відбуватися розселення шкідника на посіви сільськогосподарських культур та інші території. У зв’язку з цим керівникам підприємств усіх форм власності всіх районів необхідно організувати постійні обстеження посівів сільськогосподарських культур та інших стацій з метою виявлення заселення сарановими та встановлення їх шкодочинності. Особливу увагу необхідно приділити неорним землям, багаторічним травам та пасовищам поблизу посівів сільськогосподарських культур.

Захисні заходи необхідно проводити за чисельності шкідника, що перевищує економічний поріг шкідливості. Обприскування проводять за чисельності стадних саранових (сарана перелітна, сарана італійська, сарана мароккська, пустельна сарана) 2-5, нестадних саранових (коник блакитнокрилий, коник зелений та інші) – 10-15 екз. на кв. м.

Обробки краще проводити вранці та ввечері, коли комахи знаходяться на рослинах. Кулігу, що рухається, обробляють на площі за 200-250 м від «голови», охоплюючи її по спіралі, що перевищує фронт куліги.

Землекористувачам під час проведення захисних обробок посівів сільськогосподарських культур та інших стацій необхідно суворо дотримуватись «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», а також регламентів та техніки безпеки із забезпеченням збереження корисної ентомофауни та медоносних бджіл.

Нагадаємо, прогнозують збільшення популяцій деяких шкідників через кліматичні зміни.