Тваринництво

5 серпня запроваджується заборона на вилов раків на період їхнього линяння

Із 5 серпня по 20 вересня запроваджується заборона на вилов раків на переважній більшості рибогосподарських водних об’єктів України. Такий крок має на меті збереження й охорону популяції раків під час їхнього другого линяння, коли вони найбільш уразливі, повідомили в Держрибагентстві.

Водночас на водоймах Миколаївщини та в Дніпровсько-Бузькій гирловій системі Херсонської області заборона діятиме з 10 серпня.

За вилов раків у цей період передбачено покарання від адміністративного штрафу до кримінальної відповідальності. Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки в розмірі 3332 грн за кожного виловленого рака.

Нагадаємо, раки ‒ найдорожча продукція аквакультури.

Довідка

Панцир раків надзвичайно міцний і заважає їм повноцінно рости, тому процес його скидання необхідний для розвитку особин. Період формування й зміцнення нового панцира може тривати 1-1,5 місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов раків.

Під час линяння членистоногі скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей і зябер. Линяють раки не в норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони найменш захищені.