Агрономія

Як підібрати проміжні культури в умовах недостатнього зволоження

Як підібрати проміжні культури в умовах недостатнього зволоження

Проміжні культури (сидерати) в умовах нестійкого та недостатнього зволоження мають відповідати таким вимогам: через свій інтенсивний ріст мають швидко формувати належну вегетативну масу, бути невимогливими до тепла, світла, вологи, мати короткий період вегетації, бути холодостійкими та витримувати осінні приморозки, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Цим вимогам найбільше відповідають вика яра, чина посівна, пелюшка (горох польовий), жито яре, фацелія, редька олійна, гірчиця біла, ріпак ярий. Для одержання повноцінних сходів проміжної культури потрібно, щоб технологічні операції в дота післяпосівний періоди були спрямовані на максимальне збереження наявної вологи в ґрунті.

Обробіток ґрунту потрібно проводити за мінімізованою технологією, не глибше як 5-8 см, найкраще комбінованими ґрунтообробними агрегатами. Проводити його потрібно одночасно або слідом за збиранням основної культури.

На час збирання врожаю ґрунт перебуває у фізичному стані «стиглість затінення», яка характеризується залишковою вологістю. Агротехнічна цінність полягає в тому, що за такої стиглості ґрунт краще розпушується, меншим є питомий опір ґрунтообробних знарядь.

Нагадаємо, загортання в ґрунт 15-20 т/га сидератів рівноцінне внесенню 20 т/га гною.