Агрономія

Як забезпечити якісну сівбу озимого ріпаку

Як забезпечити якісну сівбу озимого ріпаку

Оптимальною є сівба озимого ріпаку за 15-20 днів до терміну сівби озимих колосових. Озимий ріпак слід висівати рядковим способом із міжряддям 15 см, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Для насіннєвих посівів, а також на забур’янених полях і ґрунтах, схильних до запливання, можлива широкорядна сівба з міжряддями 45-70 см. Норма висіву насіння має забезпечувати оптимальну густоту стояння рослин, яка істотно впливає на зимостійкість культури та досягається висівом 1,0-1,2 млн схожих насінин на гектар, або 5-6 кг/га.

Оптимальна густота стояння рослин восени – 0,8-1,0 млн рослин на гектар, навесні – 0,7-0,9 млн рослин на гектар. Загущення посівів призводить до слабкого розвитку рослин, внаслідок чого вони гірше зимують, знижується стійкість проти вилягання.

У густих стеблястих посівах погіршується мікроклімат, що призводить до ураження грибними хворобами. Глибина загортання насіння – 2-3 см, проте за пересихання верхнього шару ґрунту її можна збільшувати до 4-5 см з одночасним збільшенням норми висіву на 10–15%. Для отримання дружних сходів ріпаку обов’язково проводять післяпосівне коткування поля.

Раніше повідомлялося, як запобігти вимерзанню рослин озимого ріпаку пізніх строків сівби та як знизити негативний вплив погодних чинників на посіви ріпаку.