Тваринництво

Співвідношення амінокислот корегується залежно від періоду вирощування птиці

Співвідношення амінокислот  корегується залежно від періоду вирощування птиці

Специфікації комерційних поживних речовин для бройлерів часто оновлюються з випуском нових кросів і змінами періодів годівлі. Тому співвідношення амінокислот у виробництві кормів постійно корегується у більший бік або залежно від періодів вирощування, пише журнал «Наше птахівництво».

Амінокислоти з розгалуженим ланцюгом (BCAA), до яких належать лейцин, ізолейцин і валін, які перевищують граничну концентрацію засвоюваної амінокислоти, будуть дезаміновані й використані для отримання енергії, а не для синтезу білка.

Під час дослідження додавали L-валін і L-ізолейцин до їхнього додаткового додавання на 0,15%, що збільшило масу тушки птиці, підвищило загальний білок у плазмі крові, а також альбумін.

А ось дієта, де бракує валіну, може погіршити продуктивність росту, а також спровокувати аномалії пір’я й ніг у курей.

Натомість валін можна розглядати як четверту лімітаційну амінокислоту в курчат, вирощених на рецептах на основі кукурудзи.

Сучасна дослідницька література та рекомендовані стандарти породи стверджують, що нижчі концентрації амінокислот із розгалуженим ланцюгом потрібні для оптимального росту птиці в старшому віці. З тим співвідношення BCAA до лізину підвищується на пізніх фазах годівлі.