«Сади Підгайчики» встигли продати яблука на експорт без холодильника
ТОВ «Сади Підгайчики» (Івано-Франківська область) реалізувало яблука восени посереднику-експортеру за вигіднішою ціною, ніж давали вітчизняні торговельні мережі.
На той момент господарство не встигло запустити в роботу холодильник.
Про це у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» написала Оксана Шпак, директорка господарства.
«Плануючи бізнес, ми спочатку робили розрахунок лише на вітчизняний ринок, але згодом стали розглядати й експорт, – зазначила вона. – Саме тому заклали на нових насадженнях експортно орієнтовані сорти – Гала та Фуджі, щоб мати експортну партію у кілька фур».
Пошуком прямих контрагентів за кордоном компанія поки що детально не займалася, але минулого сезону одну 23-тонну фуру яблук сорту Гала через експортного трейдера відправила.
На той момент українські мережі супермаркетів брали такі яблука по 12-13 грн/кг, тоді як ціна, яку давали експортери-посередники складала 16,5-17 грн/кг.
«За прямим контрактом, звісно, ціна б була набагато більшою, але ж на той момент у нас ще не був навіть запущений холодильник – дуже багато всього треба тоді було зробити за раз, – розповіла пані Шпак. – Я розуміла, що якщо якийсь форс-мажор, і ми не встигнемо з холодильником, то втратимо і урожай, і будь-який контракт, адже Гала як осіннє яблуко хоче відразу зберігатись у холодильнику. Тому ми з радістю продали всю партію, як тільки знайшовся покупець».
Коли «Сади Підгайчики» все ж запустили холодильник, зимове яблуко відразу складали туди, і фактично всю зиму включно до березня продавали його у супермаркети.
Читайте також: Дефоліатор збільшив вихід експортного яблука «Садів Дніпра»